ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ НКЖИ УЧАСТВА В РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ ЗА ОБМЯНА НА ОПИТ И ДОБРИ ПРАКТИКИ ПРИ ИНФРАСТРУКТУРНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ПОРТУГАЛИЯ

Делегация от НКЖИ участва в работно посещение за обмяна на опит и добри практики при инфраструктурния управител на Португалия

 

В периода 04-08 декември 2016 г. в гр. Лисабон и гр. Сетубал, Португалия се проведе посещение за обмяна на опит и добри практики при УЖИ на Португалия, организирано по проект „По-добри железопътни проекти чрез по-добри познания”, финансиран от МСЕ по ДБФП № MOVE/B4/SUB/2014-705/CEF/PSA2/1/SI2.714459. От португалска страна в събитието се включиха представители на УЖИ на Португалия, представители на единствения частен оператор за пътнически превози на територията на Португалия - FERTAGUS и представители на португалския Национален орган за оценка на оперативната съвместимост (NoBo) – APNCF. От страна на  НКЖИ участваха  г-н Мико Миланов, директор дирекция БФИС, г-жа Милка Роева, ръководител отдел „Управление на човешките ресурси“ и други експерти, пряко участващи в подготовката и изпълнението на проекти, финансирани по МСЕ.

Българската делегация   посети централата на Управителя на железопътна инфраструктура в Португалия, като от страна на домакините, българските гости бяха посрещнати от г-н Хосе Серано Гордо – заместник-председател на УЖИ на Португалия и от други ръководители на компанията. В последвалите срещи и семинари от португалска страна участие взеха г-н Франциско Кардосо дос Реис – ръководител на международните дейности в ИП и вицепрезидент на европейските асоциации UIC и EIM,  г-н Мигел Фаро Виана – директор на академията на ИП, г-жа Селия Матиаш – служител международни дейности в ИП,г-жа Маргарита Велосо - директор Логистика в ИП, г-н Едуардо Корейа -  президент на APNCF, TBC и инж. Нуно Лопес Маркес - ръководител инженерни проекти.

По време на семинарите бяха изнесени презентации от експерти на УЖИ и бяха проведени задълбочени дискусии по ключови за двете страни теми и въпроси, свързани с проблемите и предизвикателства при подготовката и изпълнението на инвестиционни проекти с европейско финансиране.

В рамките на работната визита се проведе и посещение и представяне на  успешно завършен железопътен инфраструктурен проект: „Лисабон – Алгарве – TEN-T”. Експертите от НКЖИ посетиха и централата на FERTAGUS – единствения частен оператор за пътнически железопътни превози в Португалия.